Avaruus on fiktion suosikkikohde

Ihminen on kiinnostunut kaikesta. Olemme kiinnostuneita itsestämme ja toisista, valtameristä ja taivaasta, olemme kiinnostuneita äärimmäisen pienistä ja valtavan suurista asioista. Mutta erityisen kiinnostuneita me tunnumme olevan avaruudesta. Ulkoavaruuden kiehtovuus tuntuu erityisen merkitykselliseltä, koska se on ihmiskunnan viimeinen tutkimaton rajavyöhyke. Jos ihminen olisi jo valloittanut Linnunradan, kiinnostus omaa galaksiamme kohtaan ei enää tuntuisi erityiseltä, vaan janoaisimme päästä tutkimaan avaruutta galaksimme ulkopuolelle.

Tämä ihmisen loputon tiedonjano ja tuntemattoman selittämisen halu näkyvät avaruuteen liittyvien aiheiden ylitsevuotavan runsaassa käsittelyssä fiktiossa. Avaruus toimii tapahtumapaikkana tätä nykyä niin monissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja kirjoissa, ettemme välttämättä edes osaa kiinnittää siihen erityisempää huomiota. Tähän artikkeliin on kuitenkin koottu eräitä tunnetuimpia ja merkittävimpiä oleellisesti avaruuteen sijoittuvia elokuvia, kirjoja ja sarjoja. Se on kuitenkin vain pintaraapaisu kaikesta saatavilla olevasta avaruusfiktiosta.

Star Wars edustaa eeppistä avaruussaagaa

Epäilemättä yksi maailman kuuluisimmista avaruuteen sijoittuvista saagoista on Star Wars -elokuvasarja, joka on poikinut myös runsaasti muuta oheismateriaalia. George Lucasin ohjaama sarjan ensimmäinen elokuva, joka on sittemmin saanut nimen Star Wars: Episodi 4 – Uusi toivo, sai ensi-iltansa vuonna 1977. Elokuva pyörii kauan sitten, kaukaisessa galaksissa käytävän sodan ympärillä. Kapinalliset taistelevat Darth Vaderia ja Galaktisen Imperiumin joukkoja vastaan.

Prinsessa Leia toimii Kapinaliiton johtajana ja onnistuu varastamaan Galaktisen Imperiumin suunnitelmat ja yksityiskohtaiset tiedot heidän uudesta aseestaan, Kuolemantähdestä. Imperiumin joukot kuitenkin kaappaavat hänet, ja hän jättää viime hetken ratkaisuna suunnitelmat R2-D2-nimiselle droidille, joka pakenee yhdessä toisen droidin C-3PO:n kanssa. Tästä alkaa alun perin trilogiaksi suunniteltu avaruusseikkailuelokuvien sarja, joka nousi nopeasti maailmanlaajuiseksi popkulttuurin ilmiöksi. Seikkailu on saanut sittemmin kaksi kolmen elokuvan jatkosarjaa.

Star Trek oli mullistava sarja monessa mielessä

Avaruuteen liittyvästä fiktiosta ei voi puhua ottamatta esille Star Trek -sarjaa, josta on syntynyt useita spin-off-sarjoja ja elokuvia. Alkuperäinen Star Trek -televisiosarja, joka on sittemmin saanut nimen Star Trek: The Original Series, alkoi pyöriä televisiossa ensimmäisen kerran syyskuussa 1966. Gene Roddenberryn luoma sarja sijoittuu 2200-luvulle, ja siinä keskitytään tähtialus Enterprisen matkoihin. Sarja jatkui kolme vuotta, kunnes se keskeytettiin vuonna 1969.

Sarjan kolmannen kauden rahoitusongelmat alkoivat näkyä selkeänä jaksojen laadun heikentymisenä, minkä johdosta sarjan esitysaika siirtyi vaatimattomammalle paikalle perjantain myöhäisiltaan. Kun sarja keskeytettiin ja paikalliskanavat alkoivat esittää sen jaksoja, sarjan suosio räjähti. Star Trek käsitteli utopiayhteiskunnan ja tasa-arvoisuuden kaltaisia teemoja ja pääosissa oli ensimmäistä kertaa afroamerikkalainen upseeri. Kymmenen vuotta myöhemmin Star Trek: The Motion Picture -elokuva toi jälleen tutun miehistön uudistuneen USS Enterprisen kannelle.

Linnunradan käsikirja liftareille

Jos tiedät, että elämän tarkoitus on 42, olet varmaankin lukenut tai ainakin kuullut Douglas Adamsin kirjoittamasta Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasta tai -kirjasarjasta. Kirja alkaa hetkeä ennen maapallon tuhoamista rakenteilla olevan galaksien välisen moottoritien alta. Kirjan päähenkilön Arthur Dentin ystävä, Ford Prefect, on Linnunradan käsikirja liftareille -oppaan uudistetun painoksen tutkija, joka on esiintynyt viime vuodet työttömänä näyttelijänä. Nyt hän vie Dentin pakoon planeetalta.

Tämä kaksikko aloittaa yhdessä huikean seikkailun halki avaruuden apunaan Linnunradan käsikirja liftareille -oppaan vinkit ja tapaa matkallaan koko galaksin täydeltä muita avaruusmatkailijoita ja seikkailijoita. Mainitsemisen arvoisia hahmoja kirjasta ovat Zaphod Beeblerox – kaksipäinen ja kolmikätinen entinen hippi ja nykyinen galaksin presidentti, Zaphodin tyttöystävä Trillian eli Tricia McMillan, paranoidi ja kroonisesti masentunut robotti Marvin sekä kuulakärkikyniensä katoamisen suhteen pakkomielteinen Veet Voojagig.

Solaris on matka avaruuteen ja mieleen

Solaris on tieteiskirjailija Stanislaw Lemin 1961 kirjoittama kirja, josta venäläinen ohjaaja Andrei Tarkovski teki oman elokuvaversionsa vuonna 1972. Kirjasta on myös toinen elokuvaversio, joka sai ensi-iltansa vuonna 2002. Solaris sijoittuu tulevaisuuteen planeettojenvälisen matkustamisen aikakauteen. Kirjan päähenkilö on Kris Kelvin, Solaris-nimistä planeettaa tutkiva tiedemies, jonka erikoisala on psykologia. Kelvin matkustaa Solarikselle tutkimaan planeetan salaperäistä merta, joka herättää henkiin tiedemiesten mielten syvimpien sopukoiden hahmoja.

Yksin Marsissa on kuvaus ihmisen sopeutuvuudesta

Vuonna 2015 sai ensi-iltansa huippusuosittu Ridley Scottin ohjaama ja Matt Damonin tähdittämä Yksin Marsissa -tieteiselokuva. Elokuva perustuu vuonna 2011 julkaistuun Andy Weirin samannimiseen romaaniin (englanniksi The Martian). Kirjan päähenkilö on Ares 3 -tehtävällä Marsiin matkustava astronautti Mark Watney. Tehtävä joudutaan keskeyttämään valtavan tomumyrskyn vuoksi, jonka seurauksena kuolleeksi luultu Watney jää yksin Marsiin, jossa hänen on käytettävä kekseliäisyyttään selvitäkseen hengissä.

Avaruusseikkailu 2001 toi Kubrickille Oscarin

Vuonna 1968 valmistunut Avaruusseikkailu 2001 on sinetöinyt paikkansa tieteiselokuvien historiassa. Elokuvan ohjasi Stanley Kubrick, joka myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä Arthur C. Clarken kanssa. Elokuvan alussa nähdään marjoja ja pähkinöitä keräileviä ihmisapinoita, jotka saavat seurakseen jättimäisen monoliitin. Ihmisapinat kehittyvät ihmisiksi, jotka kehittyvät edelleen teknologisesti kohti avaruusaikaa. Tästä seuraa surrealistinen avaruusseikkailu, joka herättää runsaasti kysymyksiä ihmisyydestä. Elokuvassa käsiteltiin jo aikaansa edellä myös tekoälyä.

Interstellar on moderni menestyselokuva

Interstellar on Christopher Nolanin ohjaama, vuonna 2014 ensi-iltaan tullut tieteiselokuva, joka on niittänyt runsaasti suosiota sekä yleisön että kriitikoiden parissa. Elokuvan tieteellinen taustatyö ja puhuttelevuus ovat keränneet paljon kiitosta myös tutkijoilta. Interstellarin tarina alkaa lähitulevaisuudesta, jolloin planeetta yrittää selvitä ympäristökatastrofin jälkimainingeissa. Entinen NASA-lentäjä Joseph Cooper matkaa tiedemiesryhmän kanssa Saturnuksen lähelle ilmestyneen madonreiän kautta tutkimaan ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta mahdollisia uusia asuinplaneettoja kohdaten suuria yllätyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *