Jalat tiukasti maan kamaralla vai ei – asummeko tulevaisuudessa avaruudessa?

Avaruus on aihe, josta on riittänyt juttua scifi-leffoihin ja tarinoihin jo pitkään. Elokuvat ovat luoneet avaruusteeman ympärille jo oman kulttinsa. Siitä ei kuitenkaan itse asiassa ole kovinkaan pitkä aika, kun ihminen saatiin avaruuteen ensimmäistä kertaa onnistuneesti. Avaruustutkimuksessa on otettu vasta pieniä lapsen askelia, mutta jo nyt on väläytelty mahdollisuutta siihen, että kutsuisimme avaruutta tulevaisuudessa kodiksemme. Kuinka todennäköistä tämä sitten on?

Onko avaruudessa elämää?

Jos scifi-leffoja on uskominen, on avaruudessa ja meidänkin galaksissamme muuta elämää. Todellisuus on kuitenkin se, että avaruudesta ei ole onnistuttu toistaiseksi löytämään muuta elämää meidän lisäksemme. Elämä, sellaisena kuin me sen tunnemme, vaatisi toteutuakseen auringonvaloa sekä juoksevaa vettä. Näihin kriteereihin sopiva planeetta on löytynyt muutama vuosi sitten – mutta onko siellä elämää? Emme tiedä. Se nimittäin sijaitsee 500 valovuoden päässä omasta planeetastamme.

Jos lähdetään siitä nykytiedon valossa olevasta tosiasiasta, että avaruus on ääretön, olisi absurdia ajatella, että olisimme sen ainoat asukkaat. Avaruustutkimus tällaisenaan ei kuitenkaan ole antanut meille työkaluja avaruuden tarpeeksi syvälliseen tutkimukseen. Todellisuudessa voi mennä jopa tuhansia vuosia siihen, että keksitään tarpeeksi voimallisia työkaluja avaruustutkimuksen hyvään toteutukseen. Todennäköisesti kukaan meistä ei elä tarpeeksi pitkään nähdäkseen kovinkaan suuria harppauksia tällä alalla.

Avaruuteen jo lähitulevaisuudessa?

Yksi kunnianhimoisimmista harppauksista jo lähitulevaisuudessa oli jo pitkään suunniteltu Mars One. Mars One olisi tarjonnut osallistujilleen pelkän menolipun Marsiin, jonne nämä olisivat jääneet asumaan koko loppuelämäkseen. Näitä neljää ihmistä haettiin pitkään ja hakijoitakin tuli kiitettävästi huolimatta siitä, että projektille olisi pitänyt uhrata koko loppuelämä. Planeettaa oltaisiin aloitettu valmistelemaan tulevaan jo 2020-luvulla – ja pysyvän asutuksen ajateltiin olevan siellä vuoteen 2030 mennessä.

Mars One olisi ollut suuri harppaus avaruustutkimuksen saralla ja sellainen projekti, mitä ei ennen ole nähty. Siksi monelle saattoikin tulla shokkina se, kun Mars One julistettiin konkurssiin helmikuussa 2019, vain vuotta ennen kuin projektia oli tarkoitus alkaa kunnolla toteuttamaan. Monille alan ammattilaisille Mars One oli alun perinkin vitsi, mutta projektin mukaan avoimeen hakuun vastasi yli 200 000 ihmistä.

Oliko Mars One pelkkä prototyyppi?

Kun Mars One kaatui, voitiin kaikki toiveet avaruudessa asumisesta lähitulevaisuudessa haudata toistaiseksi. Voidaanko kuitenkin ajatella, että Mars One viittoi tietä tuleville, saman tyyppisille projekteille, jotka tulevaisuudessa saavat ihmisen avaruuteen? Todennäköisesti. Jos ei muuta, niin Mars One osoitti ainakin sen, että kiinnostusta tämän sortin projekteihin piisaa ja sadat tuhannet ovat valmiita lähtemään mukaan. Tämä antaa hyvän lähtökohdan saman tyyppisille projekteille tulevaisuudessa.

Vaikka avaruustutkimusalan ammattilaiset olivat kielteisiä Mars Onen suhteen alusta alkaen, olisi projekti toteutuessaan tehnyt utopiasta totta – avaruudessa olisi pysyvää ihmisasutusta. Tähän ollaan edelleen tähtäämässä, mutta todennäköisesti vasta kaukana hamassa tulevaisuudessa. Voi toki olla, että Mars Onen inspiroimana nähdään saman tyyppisiä projekteja jo lähitulevaisuudessa – ehkä hyvinkin pian, pikemmin kuin kukaan meistä voisi arvatakaan. Lähtökohdat niille ovat ainakin varmasti hyvät.

Miksi ihmiset hinkuvat päästä avaruuteen?

Avaruus aiheena on viehättänyt jo pitkään. Jo pikkulapset leikkivät avaruussukkuloilla ja lukevat jännittäviä lasten satuja avaruusmatkailusta. Vähän vanhemmat ihmiset taas ovat kasvaneet Star Wars -kultin aikaan, mikä on tehnyt avaruusaiheesta tavallaan arkisen, joskin hieman utooppisen aiheen. Avaruutta ei osata pelätä sen vaatimalla vakavuudella, eikä siitä tiedetä todellakaan tarpeeksi. Monen avaruuskuva perustuu puhtaasti viihteelliseen mediaan, eikä faktoja ole tiedossa juuri lainkaan.

Avaruudessa asuminen olisi toki siistiä jo pelkästään ajatuksenakin. Mars One-projektiin haki 200 000 ihmistä – osalle hakeminen saattoi olla vitsiä, mutta moni oli varmasti mukana siksi, että saisi olla osana historiallista tutkimusta, josta olisi hyötyä tuleville sukupolville. Miksi avaruudesta asumisesta sitten olisi hyötyä? Siksi, että maapallomme on jo pitkään väläytelty olevan tuhon oma ihmisen toiminnan seurauksena ja se saattaakin olla elinkelvoton jo hyvinkin pian.

Onko avaruudessa asuminen pelastus maapallon tuhoutuessa?

Monissa utopistisissa leffoissa alkuasetelma on sama – maapallo on tuhoutunut elinkelvottomaksi, ja jäljelle jäänyt ihmiskunta on joutunut pakenemaan elinkelpoisemmalle alueelle. Vaikka tämä nyt saattaa kuulostaa pelkältä fiktiiviseltä katastrofielokuvalta, ei se ole kovinkaan kaukaa haettua. Jos ihmiskunta jatkaa planeettamme saastuttamista nykyisellä tahdilla, voimme joutua avaruuspakolaisiksi hyvinkin pian. Se, onnistuisiko tämä käytännössä niin nopeasti kuin tarve vaatii, on vielä hämärän peitossa.

Jos kauhuskenaariot pitävät paikkansa, saattaa maapallo pahimmillaan olla asuinkelvoton jo tämän vuosisadan ja nykyisen sukupolven eliniän aikana. Jotta ihmiskunta saadaan pidettyä hengissä, tulisi tällöin ajankohtaiseksi saada ainakin osa turvaan, pois kuolevalta planeetaltamme. Mutta pystytäänkö tähän tarpeeksi nopeasti? Pystymmekö löytämään planeetan, joka tarjoaisi eväät selviytymiseen? Avaruus saattaa vielä nykyisellään olla scifiä, mutta saattaa pelastaa ihmiskunnan kohtalon, vieläpä lähitulevaisuudessa.

Kauhuskenaarioiden paikkansapitävyys

Scifi-elokuvien juonien kuuloisten kauhuskenaarioiden lukeminen tuntuu karulta. Vaikka se saattaakin olla tulevaisuudessa totisinta totta, kannattaa muistaa, että vielä on toivoa. Ihmiskunnalla on mahdollisuus pysäyttää tuho, ennen kuin se pääsee kunnolla vauhtiin. Silloin avaruudessa asumiselle ei oikeasti ole tarvetta, vaan se voi pysyä tieteellisenä kokeena. Tätä varten jokaisen on kannettava kortensa kekoon, ja osallistuttava ilmastotalkoisiin. Meille on annettu upea planeetta Maa – pidetään siitä huolta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *