Videopelit avaruusteemalla

Avaruus on kiehtonut ihmisiä aikojen alusta asti. Aikamme nerokkaimmat filosofit tutkivat, mitä taivaalta löytyy ja mitä salaisuuksia avaruus kätkee sisälleen. Paljon onkin saatu selville, ja teknologian kehittyminen on auttanut ihmisiä tutkimaan avaruutta tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Emme kuitenkaan vieläkään tiedä kaikkea avaruuden saloista, ja ehkä juuri tämä mystisyys on kirvoittanut pinnalle valtavan määrän avaruuteen liittyvää fiktiota. Avaruusteemaisia elokuvia, TV-sarjoja, kirjoja ja pelejä on kauppojen hyllyt täynnä. Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisia avaruuteen sijoittuvia videopelejä vuosien mittaan on valmistettu.

Avaruuspelien historiaa

Tietokoneet eivät ole aina olleet suuressa suosiossa. 1960-luvulla tietokoneet olivat valtavia masiinoita, jotka pitivät voimakasta hurisevaa ääntä. Yhdysvalloissa yliopistot halusivat saada opiskelijansa innostumaan tietokoneen käyttämisestä aiempaa enemmän. Tätä tarkoitusta varten tarvittiin peli: “Spacewar”. Tietokoneen käyttäjä pääsi nyt ensimmäistä kertaa ohjaamaan avaruusalusta pelialustalla interaktiivisesti. Ensimmäinen kaupallisesti tarjolla oleva avaruuteen sijoittuva videopeli oli puolestaan “Computer Space”, jossa avaruusalukset taistelivat ufoja vastaan. Erilaisia avaruuspelivariaatioita nähtiin ensin pelihalleissa, tietokoneilla ja sittemmin myös videopelikonsoleilla. Avaruuspelien menestys oli taattua heti ensimmäisten julkaistujen pelien myötä.

Dead Space

Dead Space on avaruuteen sijoittuva videopelisarja. Pelin julkaisijana on Electronic Arts, joka tunnetaan upeista videopeleistään. Peli ei sovi heikkohermoisille, sillä se on selviytymispeli. Genrenä on kauhu. Dead Space kehitettiin alun perin Windows-käyttöjärjestelmälle tietokoneelle, sekä Playstation 3 ja Xbox 360 -konsoleille. Päähenkilönä toimii insinööri Isaac Clarke, jonka avaruusaluksen miehistölle on käynyt huonosti avaruusolioiden hyökkäyksen myötä. Miehistöstä on tullut niin kutsuttuja “necromorpheja”, joita vastaan Isaacin on nyt taisteltava selvitäkseen hengissä. Dead Space -peliä on kutsuttu jopa kaikkien aikojen parhaaksi videopeliksi.

Doom

Doom on id Softwaren kehittämä ammuntapeli, joka on innoittanut esimerkiksi sarjakuvia, lautapelejä ja elokuvia. Doom keskittyy nimettömään alukseen, jonka ainoa tehtävä on selviytyä demonien ja elävien kuolleiden hyökkäyksistä. Doom-pelistä on tehty valtavan monta versiota, sillä pelin ensimmäinen osa on julkaistu jo vuonna 1993. Doom on ollut aikansa pioneeri ja siihen kuuluvat 3D-grafiikat, kolmiulotteinen pelikenttä, interaktiivinen moninpelin mahdollisuus netin kautta, ja mahdollisuus pelaajalle muokata pelin tiettyjä ominaisuuksia itselleen sopivaksi. Ilmestymisensä jälkeen Doom-pelistä on myyty jopa 10 miljoonaa kopiota vuosien varrella.

Space Invaders

Space Invaders on 1970-luvulla kehitetty japanilainen arcade-peli. Pelin Japanissa toiminut kehittäjä on nimeltään Taito ja Yhdysvalloissa pelilisenssin puolestaan sai Bally. Peli toimii hyvin yksinkertaisella tavalla: pelaaja liikuttaa avaruusalusta edes takaisin ruudulla ja alusta kohti putoavat hyökkäävät ufojen joukot. Pelaajan on tarkoitus ampua uhkaavat viholliset selvitäkseen pelissä eteenpäin ja kerätäkseen pisteitä. Space Invaders on hyvin tyypillinen pelihalleista löydettävä peli ja vuosien mittaan sen grafiikat kehittyivät jatkuvasti parempaan suuntaan pelin saadessa esimerkiksi värilliset grafiikat ja joustavamman käytettävyyden. Monet muistelevat tätä pelihallien klassikkoa lämpimästi.

Elite: Dangerous

Frontier Developments on kehittänyt Elite: Dangerous -sarjan, joka myös sijoittuu avaruuden maailmaan. Ne pelaajat, jotka ovat kiinnostuneita avoimesta ja vapaasta kentästä ja lukuisista mahdollisuuksista omien valintojen kautta, tulevat takuulla pitämään myös Elite: Dangerous -pelistä. Pelaajat saavat aluksi hieman taskurahaa ja avaruusaluksen käyttöönsä. Loppu on oikeastaan pelaajasta itsestään kiinni. Videopelissä on mahdollista päästä mukaan seikkailuille ja tutkimusmatkoille, olla kontaktissa muiden pelaajien kanssa ja käydä kauppaa, sekä osallistua erilaisiin taisteluihin. Pelaaja itse päättää, millainen kokemus Elite: Dangerous lopulta on.

Destiny 2

Bungie-nimisen kehittäjän Destiny 2 -peli on täysin uusi pelimaailman tuttavuus. Se on julkaistu loppuvuodesta 2017 ja saanut saman tien valtavan suosion kovimpienkin kriitikkojen keskuudessa ympäri maailmaa. Destiny 2 perustuu interaktiiviseen pelaamiseen ja sitä voi kokeilla joko omien ystäviensä kanssa, tai puolestaan internetissä pelaavien osallistujien kanssa. Destiny 2 keskittyy paljolti erilaisiin tehtäviin ja kampanjoihin, joita tulee suorittaa menestyksekkäästi päästäkseen pelissä eteenpäin. Tämän takia pelaaja, joka haluaa luovasti vaikuttaa valinnoillaan oman pelinsä kulkuun ei välttämättä pidä Destinyn kurinalaisesta ideasta.

Mihin avaruuspelien suosio perustuu?

Niin pitkään, kun pelejä on kehitetty, ovat myös avaruuspelit olleet kovassa huudossa. Avaruusteemaan voi liittää niin monia erilaisia ympäristöjä ja lähtöasetelmia, että luovuudella ei ole pelien kehittämisessä rajaa. Kukaan ei loppujen lopuksi tiedä, mitä kaikkea avaruus pitää sisällään. Tämän takia ihmisen on helppo kuvitella kaukaisia planeettoja täynnä elämää ja hirvittäviä olentoja, jotka vainoavat avaruudessa risteileviä avaruusaluksia. Avaruudessa käytävät sodat ovat myös aina puhuttaneet pelintekijöitä. On siis helppo ymmärtää, miksi avaruuspelit muodostavat niin suuren genren videopelien keskuudessa.

Ensimmäiset avaruuspelit suunniteltiin pelisaleihin ja niiden käyttämät komennot ja grafiikat olivat erittäin yksinkertaisia. Nämä pelit ovat kuitenkin jääneet lämpimästi ihmisten mieliin ja nostalgisia uusia versioita retropeleistä tehdään markkinoille jatkuvasti. Nykypäivän avaruuteen sijoittuvat pelit kertovat syvällisiä tarinoita kekseliään dialogin ja upeiden grafiikoiden siivittelemänä. Pelaaja pääsee koko tunneskaalallaan mukaan pelin hahmojen tuntemuksiin ja heidän kokemiinsa haasteisiin. Monet avaruusaiheiset videopelit ovat myöhemmin tarjonneet inspiraatiota elokuvien tekijöille ympäri maailmaa. Astu siis avaruuden kiehtovaan ja jännittävään maailmaan ja kokeile avaruusaiheisia videopelejä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *